Uređenje parka u selu Slatina

 

Za ovaj članak korišćeni materijali sa sajta: http://www.rakita.net

S obzirom na to da je u Slatini čišćenje priobalja Borske reke od čvrstog otpada 2017. godine dalo rezultate i da se povećala odgovornost stanovništva da sami vode računa o svojoj okolini, ove godine je dogovoreno uređenje parka koju je finansirala kompanija Ziđin, a celokupna akcija je realizovana u saradnji sa Mesnom zajednicom Slatina, lokalnom samoupravom, Udruženjem građana „Village“, kao i JKP „3. oktobar“ Bor.
Na inicijativu Saveta mesne zajednice Slatina, kompanija Rakita, koja posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Ziđin, omogućila je kompletno uređenje parka u centru tog sela i sadnju stabala u priobalju Borske reke.
Reč je o zasadu preko stotinu četinara i oko 50 listopadnog drveća i ukrasnog šiblja, a najznačajnije je što će u parku biti postavljen automatski podzemni sistem za navodnjavanje sa tajmerom, čime se garantuje uspešno zalivanje i održivost zelenila.
Podršku za uređenje parka dalo je Odeljenje za planiranje i razvoj Gradske uprave Bor, a glavna nadzornica zelenila pri tom odeljenju Anita Đorđević, objasnila je da će uz reku iza Doma kulture u Slatini biti posađene lipe kako bi se sprečila erozija tla, a u parku u centru sela drvoredi nižeg rastinja: crveni glog, kuglaste katalpe i žalosni jasen, kao i srednje i nisko ukrasno rastinje.
Prvu sadnicu su simbolično posadili zamenik direktora kompanije Rakita Gan Jonggang i predstavnici gore pomenutih organizacija:

IMG_9089

IMG_9103

IMG_9156

Tom prilikom, dali su sledece izjave:

Evo kako su mediji izveštavali o akciji:

U sređivanje centra Slatine i priobalja Borske reke uloženo 5.000 dolara

https://www.danas.rs/drustvo/doprinos-zidjina-i-rakite-ocuvanju-zivotne-sredine-u-slatini/

https://istmedia.rs/kineski-zidin-potvrdio-opredeljenost-ekologiji-tokom-rudarenja/

Doprinos Ziđina i Rakite očuvanju životne sredine u Slatini