Malinik 2015

Međunarodni festival folklora „Malinik 2015“ održan je od 17-20.09.2015. godine.

Kustosi Muzeja Afričke Umetnosti iz Beograda su, 17.09.2015. u Narodnoj biblioteci u Boru  predstavili kulturu zapadne Afrike. a 18.09.2015. u bioskopu „Zvezda“ u Boru otvoren je folklorni deo Festivala, a 19.09.2015. održana su dva koncerta, u Šarbanovcu i Brestovcu.

Festival je zatvoren koncertom u Zlotu 20.09.2015.

Učestvovalo je 7 kulturno umetničkih društava iz  inostranstva i to iz Makedonije,  Rumunije, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Iz Srbije su učestvovala društva iz Vranja, Beloinja (Svrljig), Živice (Požarevac), Brestovca, Šarbanovca i Zlota.

U okviru Festivala organizovana je  etno izložba pokućstva u Brestovcu  i takmičenje i izložba tradicionalnih jela sa međunarodnim učešćem u Brestovcu i Zlotu.

Takođe 19.09.2015. organizovan je okrugli sto u sali Skupštine opštine Bor na temu „Odnos medija prema nacionalnim manjinama u svetlu privatizacije medija“. Medijator na okruglom stolu je bila gospođa Tihana Leko, projekt menadžer Kancelarije Visokog Komesara Nacionalnih Manjina OEBS-a iz Haga.

Organizaciju Malinika su pomogli Centar za kulturu Opštine Bor, MZ Brestovac, KUD „Đido“ Brestovac, MZ Šarbanovac, KUD „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca,  MZ Zlot, Lovačka sekcija Zlot, UV „Primovara“ Zlot, PK „Dubašniva“ Zlot, Mesna organizacija penzionera Zlot, OŠ „Stanoje Miljković“ Brestovac i OŠ „Petar Radovanović“ Zlot  .

Pokrovitelj Festivala: Opština Bor

Generalni sponzor: Rakita Exploration doo Bor

Sponzor: Srpska kruna doo Brestovačka banja

Medijski sponzori TV Bor i TV Sezam Bor

O Maliniku 2015 izveštavali su Web tim Bor 030, Media centar, Vesti.rs i TV Bor

http://dai.ly/x37au5y

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *